Opening Biografische Sprookjes

Opening Biografische Sprookjes
25 June 2015

Biografische Sprookjes in Zorgcentrum Archipel

Geen levensboeken, maar 14 intrigerende, magische en verrassende sprookjes gebaseerd op de levensverhalen van ouderen, bewoners van zorgcentrum Archipel. Gewone mensen met indrukwekkende levens. Leerlingen van basisschool De Omnibus hebben bij die sprookjes illustraties getekend. Hein Walter, zorgkunstenaar in woon- en zorgcentrum Archipel, is de projectleider, schrijver en bedenker van het project. Op donderdagmiddag 25 juni, om 16.00 uur, wordt de tentoonstelling bij De Muren van Archipel geopend - Poëziestraat 366, Almere Literatuurwijk. Dan zal de gang van het gezondheidscentrum vol staan met oud en jong. In de zomermaanden kunnen de bezoekers de sprookjes op hun gemak lezen.

Het project Biografische Sprookjes is een project met ouderen en leerlingen van groep 7 van basisschool De Omnibus. Hein had ontmoetingen met bewoners van Archipel.

Zij spraken over het geleefde leven, lief en leed. Er waren steeds drie kinderen bij dat gesprek aanwezig; zij tekenden een visueel verslag van het gesprek.

Na die gesprekken schreef Hein een sprookje over dat leven. Hein Walter: “Ik noem deze vorm van literatuur Biografische Sprookjes. Het is een nieuwe vorm die misschien hierna navolging zal krijgen, zou mooi zijn. Het project is een heel goed voorbeeld van contact tussen ouderen en jongeren. Omdat het uniek is, werd het project met enthousiasme ondersteund door het VSBfonds, Fonds Sluyterman Van Loo en Fonds RCOAK. De leerlingen waren bij de gesprekken aanwezig en hebben heel wat indrukwekkende levenservaringen gehoord. Doordat zij zelf een taak hadden binnen het project, hebben ze goed en geconcentreerd geluisterd. En ook de keren dat de ouderen hun eigen sprookje in de klas hebben voorgelezen waren indrukwekkend. Bijzondere ervaringen stuk voor stuk, zowel voor de kinderen als voor de ouderen. Ik nodig hierbij andere Almeerse scholen uit om de ouderen uit te nodigen om voor te lezen! We gaan op tournee!’

De 14 sprookjes en illustraties vormen samen de tentoonstelling –. Ze zijn gedrukt op grote panelen zodat ze goed leesbaar zijn. De sprookjes en tekeningen zijn ook in boekvorm verschenen. De boeken zijn te bestellen voor € 20,- per stuk (inclusief porto).

In juni 2016 vindt deel 2 plaats, de volgende 14 biografische sprookjes. Dat project gaat in september beginnen. Ouderen die interesse hebben om mee te doen, meld je aan! Neem contact op met Hein Walter: heinwalter@tiscali.nl of 06 51924882